tomer@tk-law.co.il
052-555-7726

תת כותרת

סיפור על סימון מחירים, מע"מ, ומה שביניהם

מעשה בבעל עסק, שעוסק בשיווק ומכירה של כלי עבודה, אשר פנה אליי והתייעץ לגבי הצגת המחירים על הסחורה שלו. אותו בעל עסק מוכר בעיקר לחברות ולעסקים, אשר רוכשים כמויות גדולות של ציוד בכל קניה. לאולם התצוגה שלו כמעט ולא מגיעים לקוחות פרטיים - אלו פונים בדרך כלל לרשתות הגדולות או למרכזי הקניות. ולכן, בעל העסק שלנו נוהג להציג מחירים ללא מע"מ על גבי הסחורה שהוא מוכר.
הסביר לי בעל העסק: "עבור הלקוחות שלי, המחיר הרלוונטי הוא המחיר ללא מע"מ". רובם המוחלט הרי עוסקים מורשים, ולכן הם "מתקזזים" על המע"מ (כלומר, הם רשאים לנכות את המע"מ ששילמו עבור רכישות לצרכי העסק, מתשלומי המע"מ שגבו מלקוחותיהם ושעליהם להעביר לרשות המיסים). בניגוד לצרכן הרגיל, שעבורו המחיר שכולל את המע"מ הוא המחיר הרלוונטי, הרי שהעוסק המורשה "אדיש" לרכיב המע"מ ברכישה. ולכן, לפי בעל העסק שלנו – אין טעם לציין את המע"מ על הפריטים שבתצוגה, למרות שהוא כמובן גובה את המע"מ מכל לקוחותיו בעת התשלום.
וכך גם עושים המתחרים של אותו בעל עסק – הם כולם מקפידים להציג את המחיר ללא מע"מ, מתוך הנחה שהמע"מ אינו רלוונטי לקהל לקוחותיהם. ובעל העסק שלנו לא יכול להרשות לעצמו להישאר מחוץ לתחרות. אם יציג את המחיר כולל מע"מ, יתקבל הרושם שהוא יקר משאר מתחריו.
אז מה אומר החוק לגבי הצגת מחירים? חוק הגנת הצרכן קובע: "עוסק המציע, המציג או המוכר טובין לצרכן יציג על גביהם או על גבי אריזתם את מחירם הכולל." המחיר הכולל, על פי הוראות החוק, הוא "מחיר הכולל את סך כל התשלומים בעבור נכס או שירות ואת סך כל המסים החלים עליהם...לרבות - מס ערך מוסף...".
"אבל בכל זאת" שאל והקשה בעל העסק – "חוק הגנת הצרכן חל על עסקאות שבין עוסק לצרכן בלבד, לא כך?" ומרבית הלקוחות שמגיעים לאולם התצוגה הם בכלל בעלי עסקים, ולכן אינם עונים על ההגדרה בחוק של המושג "צרכן". צרכן, על פי החוק, הוא "מי שקונה נכס או מקבל שירות מעוסק במהלך עיסוקו לשימוש שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי", ולכן ההגדרה אינה חלה ביחס למרבית לקוחותיו של אותו בעל עסק.
ובכן, במקרה הזה, אולם התצוגה פתוח לקהל הרחב, ואליו נכנסים בעיקר בעלי עסקים, אך גם צרכנים – ולכן חובת הצגת המחירים שבחוק הגנת הצרכן חלה על בעל העסק.
ומה לגבי האפשרות להציג את שני המחירים – מחיר ללא מע"מ, ומתחתיו מחיר כולל מע"מ לטובת לקוחות פרטיים? ובכן, החוק אינו מאפשר זאת. החוק קובע שהצגת המחיר תהיה של "המחיר הכולל בלבד, ורק במטבע ישראלי". כלומר, אין אפשרות להציג שני מחירים.
אז לסיכום – חוק הגנת הצרכן מחייב את הצגת המחיר הכולל, והמחיר הכולל הוא זה שכולל מע"מ, וכל תשלום או מס אחר. ההוראה הזו חלה על הצגת המחיר על גבי טובין או על גבי אריזתם; וגם ביחס לפרסום מחיר של נכס או שירות שמוצע לצרכן.
נדגיש בהזדמנות זו – חשוב להקפיד על קיום הוראות חוק הגנת הצרכן, כיוון שהפרתן עלולה לעלות כדי עבירה פלילית (שעונש של שנה מאסר בצידה), ויכולה גם להוות עילה להגשת תביעה אזרחית על ידי מי שנפגע מההפרה (לרבות תביעה ייצוגית). יצוין שהרשות להגנת הצרכן מבצעת פעולות אכיפה מעת לעת, כמו למשל בשנת 2016 – אז הוטלו קנסות גבוהים על עסקים שהציגו מחיר ללא מע"מ [קישור - https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001169330].
מעוניינים להתייעץ בנושאים הקשורים לדיני הגנת הצרכן? אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו ולתאם שיחה/פגישה.
הוראות החוק המוזכרות במאמר זה: חוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981, ובעיקר סעיפים 1, 17א, ו- 17ב.
יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך על התוכן בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. קורא שבוחר להסתמך על סקירה זו ללא ייעוץ פרטני, נושא בעצמו באחריות לכך.

הצוות שלנו ישמח לסייע לכם
צור קשר

עו"ד תומר קינן

 

עו"ד תומר קינן הוא חבר לשכת עורכי הדין בישראל.

 

בוגר תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת חיפה (LL.B ו- LL.M).

 

שימש כעוזר הוראה וכמתרגל בפקולטה למשפטים במהלך התואר הראשון והשני, ולאחר מכן כעמית הוראה בקורסים שונים בתחומי המשפט האזרחי. התמחה במסגרת התואר השני במסלול משפט וטכנולוגיה, ולקח חלק בתוכנית Global Law and Technology שהתקיימה באוניברסיטת אוטווה שבקנדה.

 

בעל הסמכה לעריכת ייפוי כוח מתמשך.

 

מלבד הניסיון המשפטי העשיר, עו"ד קינן מצטיין בתפיסה חדה והבנה עסקית המתבססות על ניסיון והיכרות מעמיקה עם העולם העסקי.

בחזרה לדף הבית