הגרלה מסחרית – או איך לקיים מבצע הגרלות ולהישאר בחיים
למי מאיתנו לא יצא להיתקל בפוסט בפייסבוק או באינסטגרם, אשר הזמין אותו להשתתף בהגרלה של פרסים יקרי ערך? לעיתים המפרסם הוא עסק בפריסה ארצית, ולפעמים מדובר במכולת השכונתית, אבל כך או כך העיקרון דומה: המפרסם מזמין את הגולש להשתתף במבצע הגרלות, עם הבטחה שבסוף המבצע הוא עשוי לזכות בפרסים יקרי ערך.
כדי להשתתף בהגרלה, הגולש יתבקש לשתף ברשת החברתית תמונה של המוצר, או להעלות פוסט שמהלל את המוצר. לעיתים יתבקשו הגולשים גם לתייג חברים, לפרסם תגובה, או לתרום לחשיפת המוצר של המפרסם בדרכים אחרות. לבסוף, תיערך הגרלה בין כל הגולשים שהשתתפו בפעילות, ולאחריה יוכרז הזוכה המאושר קבל עם ורשת חברתית.
אין ספק שמדובר בכלי שיווקי יעיל במיוחד. האפשרות לזכות בפרסים, בכוחה לגייס גולשים ולהפוך אותם למפרסמים פעילים של המותג. קמפיין כזה מתפשט כמו אש בשדה קוצים, ומייצר למפרסם חשיפה משמעותית. אבל האם ייתכן שקמפיין תמים ובלתי מזיק לכאורה, עלול לטמון בחובו עבירה פלילית?
אז למעשה, חוק העונשין אוסר באופן מפורש עריכה של הימורים והגרלות. סעיף 225 לחוק קובע שהעונש למי שמארגן הימור או הגרלה לא חוקיים יהיה 3 שנות מאסר, והעונש למשתתף בהגרלה לא חוקית יהיה שנת מאסר אחת. כן כן, אתם קוראים נכון - גם המשתתף חשוף לעונש מאסר.
אז האם הגרלה לצורך קידום מכירות היא אסורה? רק רגע - לא צריך לקפוץ למסקנות כל כך מהר.
לשמחתנו, בשנת 2010 ניתן היתר כללי לעריכת הגרלות לפרסומת מסחרית, אשר קובע שהגרלה שנועדה לצורך עידוד מכירות היא הגרלה מותרת, אך עליה לעמוד במספר תנאים. את הוראות ההיתר המלאות תוכלו לקרוא כאן ↵ ואנו נמנה מספר הגבלות לצורך הדגמה:
• לעורך ההגרלה אסור לערוך יותר משני מבצעי הגרלות בשנה קאלנדרית אחת (ובכל מקרה עליו לשמור על מרווחים של 120 ימים בין מבצע הגרלות אחד לשני).
• חובה על עורך ההגרלה למנות מפקח, אשר יפקח על מבצע ההגרלות (עו"ד או רו"ח).
• עליו לערוך דיווחים שונים ולהגישם למשרד האוצר במועדים שנקבעו.
• עליו לפרסם תקנון הגרלה בתחילתו של מבצע ההגרלות, ובסיום המבצע עליו לפרסם את תוצאות ההגרלה.
אם כך, נסכם בקצרה: עריכת הגרלה לפרסומת מסחרית היא מותרת, אך יש להקפיד על קיומה עפ"י הכללים שנקבעו בהיתר.
אז מה צריך בעל עסק או מפרסם לעשות כדי לקיים מבצע הגרלות כשר וחוקי? ובכן, רגע לפני שהקמפיין עולה לאוויר, מומלץ למנות עו"ד מנוסה אשר ילווה את מבצע ההגרלות, יפעל כמפקח על ההגרלה, יסייע בניסוח תקנון המבצע, ויוודא הגשה של הדוחות כפי שנקבע בהיתר.
אגב, טיפ קטן וחשוב: אם אתם זקוקים לקמפיין יעיל אבל מעדיפים להימנע מהפרוצדורה שכרוכה בעריכת מבצע הגרלות – נסו לבחור פעילות שבה הזכייה תהיה על בסיס יכולת. למשל, פעילות שבמסגרתה הזוכה ייקבע עפ"י בחירת הגולשים, או בבחירת פאנל שופטים. כך הפעילות לא תיחשב כהגרלה, ויהיה מותר לקיימה ללא הגבלה. אך שימו לב – גם כאן תזדקקו לתקנון מתאים שיבהיר את כללי הפעילות, וזאת כדי למנוע חילוקי דעות וטענות מצד משתתפים בעתיד.
הוראות החוק המוזכרות - חוק העונשין, תשל"ז-1977 (סעיפים 224-235); היתר כללי לעריכת הגרלות לפרסומת מסחרית.
יודגש כי האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך על האמור בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. קורא שבוחר להסתמך על סקירה זו ללא ייעוץ פרטני נושא באחריות הבלעדית לכך.
